Welkom

Algemeen

Deze site

Webmaster

Doelstelling

Activiteiten

Support

E-mail

 

Labyrintvissen

Album

Waarom labyrintvissen

Soortbeschrijvingen

Soorten Behoud
Programma

Artikelen

Forum

Links

Verenigingen

Labyrintvissen

Linksites

Overig

Deze website

Map

FAQ


 

Het houden van Betta splendens kweekvormen
door Bas Schurink

Aangezien er veel vragen komen die allemaal betrekking hebben op het houden van Betta's, vond ik het wel handig om deze in een kort artikel samen te voegen en er antwoorden op te geven. Tevens probeer ik te voorkomen dat je teleurgesteld wordt door de in de handel verkrijgbare spullen die betrekking hebben op Betta's

Hoe kan ik een Betta het beste houden?
Een Betta kan het best gehouden worden in een aquarium waar niet al te veel stroming staat en een flinke boel planten.
Dit aquarium moet toch minimaal een afmeting hebben van 60x30x30 centimeter, uiteraard is groter altijd beter, maar houdt wel rekening met de hoogte.
Betta's willen graag aan de oppervlakte lucht happen en als het aquarium te hoog wordt, zal de vis er elke keer veel moeite voor moeten doen om bij het water oppervlak te komen. Zorg dat in de bak waar je je vissen in doet een goed filter zit.Een goede filtratie voorkomt veel problemen zoals ziektes.
Echter moet het filter niet te hard uitstromen, want dit vind je betta niet fijn.

Kan ik mijn Betta in een pot/vaas houden?
Een ronde pot of vaas is absoluut ongeschikt om betta´s in te houden.
De ronde vorm zorgt er namelijk voor dat de vis zicht niet kan oriënteren en zo nooit rust heeft.
In veel dierenwinkels en aquarium zaken zitten betta´s helaas wel in zo´n pot, maar in veel gevallen zul je ook zien dat die vissen vitaal niet in orde zijn. Ze liggen meestal maar een beetje op de bodem en hebben totaal geen fut meer om iets te gaan doen.

Kan ik meerdere betta mannen in mijn aquarium doen?
NEE, DIT KAN NIET!!!
Ongeacht de grote van het aquarium is dit niet mogelijk.
Als je 2 mannen samen in een aquarium doet zullen de vissen net zolang vechten tot 1 van de 2 vissen overlijd.

Wat eten Betta's?
Betta's eten verschillende soorten voer.
Het belangrijkste om je vissen gezond en vitaal te houden is dat je ze afwisselend mogelijk voert. Dus regelmatig iets anders geven.
In de handel zijn er verschillende soorten voer beschikbaar.
Zo heb je levend voer, hierbij moet je denken aan levende rode muggenlarven, artemia, watervlooien, tubifex, etc. Het voordeel is dat de vissen hier een stuk actiever van worden, omdat ze immers achter het voer aan moeten jagen voordat ze het kunnen eten. Het nadeel is dat je er gemakkelijk ziektes mee kan overbrengen.
Ook zijn is er diepvriesvoer te koop. Ook hierin heb je een flink assortiment beschikbaar. Het voordeel is dat je voor een langere periode voer kan inslaan en dat het nagenoeg dezelfde voedingwaarde heeft als levend voer. Ook de kans op het overbrengen van ziektes is minder. Nadeel is dat het niet leeft en dat alle voer resten toch zullen gaan rotten in je aquarium water.
Je ziet ook van die speciale soorten droogvoer voor betta's in de winkel staan.
Om eerlijk te zijn is dit goed voer, immers alle benodigde voedingstoffen zitten hierin, echter zijn er maar weinig betta's die dit ook willen eten.

Hoe oud kan een Betta worden?
Gemiddeld worden Betta's 3 jaar oud. Echter zijn er gevallen bekend dat ze zelfs 5 jaar worden. Vissen die je koopt in de winkel zijn over het algemeen tussen de 6 en 12 maanden oud, dus dan klopt het wel dat zo'n vis na 2 jaar door jou verzorgt te zijn "ineens" dood kan zijn.

Waterverversen
Aangezien een aquarium nog steeds geen "natuur" is maar een stukje "nagemaakte natuur" is zullen we ook zelf ervoor moeten zorgen dat de waterkwaliteit constant blijft.
Dit doen we al d.m.v. een filter installatie, maar dit is niet genoeg.
Ook zullen we toch minimaal wekelijks minimaal 1/3 van het aquarium water moeten afhevelen, hierbij kunnen we meteen mooi even het grind schoonmaken.
Ook hiermee voorkom je dat je water overbelast raakt met afvalstoffen (denk hierbij aan de uitwerpselen van je vissen) en dat je vissen ziek worden.

Kan een Betta gehouden worden bij andere vissen?
Zolang je er voor zorgt dat je geen 2 bettamannen bij elkaar zet kan dit geen kwaad.
Echter heeft een Betta lange vinnen en sommige andere vissen vinden dit erg aantrekkelijk en zullen hier aan gaan bijten. Hierbij moet je denken aan maanvissen, sumatranen etc.
Informeer eerst goed voordat je zomaar 2 verschillende vissen bij elkaar zet. Dit voorkomt teleurstellingen.

Ik heb op internet zo'n "speciale" vaas gezien waar men een betta in heeft, is dit geschikt voor betta's?
Ik moet dit punt ook even aanhalen.
Op het internet zijn er mooie vazen met planten erin te koop waar onderin de vaas een betta zwemt. Men verteld je een mooi verhaal dat het een ecosysteem is en dat dit niet zielig is voor de vis. DIT IS DUS NIET WAAR!!! Dit is ongeschikt voor je vis, een betta leeft in zijn eigen leefgebied namelijk ook niet tussen planten wortels. Je vis zal absoluut sterven binnen de kortste keren en jij zal flink teleurgesteld zijn.