Welkom

Algemeen

Deze site

Webmaster

Doelstelling

Activiteiten

Support

E-mail

 

Labyrintvissen

Album

Waarom labyrintvissen

Soortbeschrijvingen

Soorten Behoud
Programma

Artikelen

Forum

Links

Verenigingen

Labyrintvissen

Linksites

Overig

Deze website

Map

FAQ


Gek van Labyrintvissen!


© Eric Naus

 

Hoe wordt je nou een Labyrinter gek? Tsja, waarom hebben sommige mensen een Corydoras tik, zijn anderen begeesterd van Discusvissen, hebben sommigen een prachtige bak met Malawi cichliden, staan er bij anderen rijen kleine bakjes met de meest uiteenlopende Killivissen, en houden andere mensen prachtige scholen Rasbora en Tetras. Mijn persoonlijke mening is dat het toch iets met je karakter te maken heeft, en je je met de vis een beetje kunt identificeren.

Het begon allemaal, zoals bij de meesten, met de bak van mijn vader. Daarin zwommen voor zover ik me het kan herinneren wat platys, guppies en twee prachtige diamantgouramies. Uren zat ik voor die bak te kijken als jochie, en op een gegeven moment raakte ik uitgekeken op de plaatjes en de guppen. Mooie visjes hoor, en toen ik een keer 's nachts uit mijn bed werd gehaald om te kijken naar de moedergup die jongde was ik razend enthousiast, en heeft het mijn ouders de grootste moeite gekost mij weer naar bed te krijgen. Maar toch, ik begon ze een beetje dommig te vinden, vreet en broedmachines, en voor de rest wel mooi, maar weinig persoonlijkheid. Maar dan die diamantgouramies. Statig door het water zwemmend, soms zichtbaar, en soms niet. Elkaar betastend met hun sprieten, voorzichtig lucht happend, soms vol op kleur met prachtige rode kelen, en soms niet. Als jochie vond ik de Trichogasters al een stuk interessanter, en ging ik over de vissen lezen. Aldus zoekende in pa's boek kwam ik erachter dat het een labyrinthvis was, en dat dat luchthappen noodzakelijk was voor de vis om te overleven. En er waren nog een hoop andere labyrintvissen ook. Maar aangezien het aquarium al aardig vol was, kwamen er nooit andere vissen bij, hoezeer ik ook mijn best deed mijn vader te vermurwen.

Een aantal jaren later, ik zal negen of tien geweest zijn begon mijn vader aan de bouw van een 2 meter bij 50 bij 50 aquarium, wat aan de muur kwam te hangen. Inmiddels had ik al zakgeld, en kon ik bijna niet wachten tot het aquarium klaar was. Mijn vader had het plan opgevat om een koppel Jack Dempsey's in het aquarium te houden, en toen het aquarium eenmaal stond en gevuld was, bleek dat hij nog een tijdje moest wachten op de kweker, aangezien die nog geen sexbare jongen had. Dus een paar uur later stond ik met al mijn centjes in de aquariumzaak, en wat centjes van pa erbij om wat plantjes te kopen. Tsja, toen zag ik voor het eerst van mijn leven Colisa chuna, de honinggourami. Ik was meteen verkocht, zo mooi en elegant vond ik ze. Ze zaten dan ook vol op kleur in de winkel, iets wat je tegenwoordig in aquariumzaken toch nog maar zelden ziet. En duur waren ze ook, minstens drie weken zakgeld. Ook had mijn vader me de opdracht gegeven wat mooie plantjes te kopen, en absoluut geen vissen. Twijfelend tussen angst voor wat mijn vader zou zeggen, en een oncontroleerbare begeerte om die mooie visjes te hebben stond ik wel een uur of twee in de winkel in de Zwartjanstraat in Rotterdam. Ik heb ze uiteindelijk gekocht, een paartje chuna's, en blij dat ik was! En zweethandjes en zenuwen naarmate ik dichter bij huis kwam!

Pa vond het niet leuk, helemaal niet. Maar de Jack dempseys zijn er nooit gekomen, en als ik mijn zakgeld kreeg wist ik niet hoe snel ik naar de aquariumzaak moest rennen. Zo kwamen er dwerggouramies, Betta splendens, een algeneter, en mooie plantjes bij. In de twee meterbak kweekte alles, groeiden de planten als kool, en kreeg mijn vader complimenten over hoe mooi zijn bak erbij stond. In 1987 woonde ik op mezelf op een zolderkamertje in Amsterdam. Al jaren hadden we thuis geen aquarium meer, na de verhuizing uit Rotterdam was het een beetje afgelopen met mijn vader en de vissen. Met mijn vetpot van 800 gulden per maand studiefinanciering zat het er voor mij er niet in om een aquarium te kopen in een aquariumzaak. Maar een vriend van mij had wel een aquarium, en hoe langer ik daarvoor zat, hoe meer de wens om weer een aquarium te hebben groeide. In een tweedehandsblaadje zat ik elke week te pluizen of er iets van mijn gading bijstond, en op een gegeven moment zag ik een complete bak, met pomp, verwarming en ander toebehoren voor 75 gulden. Dezelfde avond ben ik het aquarium op gaan halen, en was mijn eerste aquarium een feit.

~ Wordt vervolgd! ~