Welkom

Algemeen

Deze site

Webmaster

Doelstelling

Activiteiten

Support

E-mail

 

Labyrintvissen

Album

Waarom labyrintvissen

Soortbeschrijvingen

Soorten Behoud
Programma

Artikelen

Forum

Links

Verenigingen

Labyrintvissen

Linksites

Overig

Deze website

Map

FAQCtenops nobilis, McClelland, 1845
Spitskop gourami

Etymologie.
nobilis(L.) : bekend, herkenbaar

Type lokaties.
India, Assam, Raimona, Goalpara-District, Janali rivier.

Totale lengte.
10.0 cm (TL)

Houden van Ctenops nobilis.

De spitskopgouramie is geen vis voor de gewone gezelschapsbak. Het beste houd men ze paarsgewijs in een groter aquarium, minimaal een meter lang, maar liever 1m50, wat dichtbeplant moet zijn, met zeer goede filtratie. Onderling zijn de dieren zeer aggressief, in te kleine bakken blijft er hoogstens 1 vis over!

Het zijn zeer problematische vissen om te houden. Wildvang dieren zijn ernstig geinfecteerd met verschillende ziekten, waaronder metacercarien. Verder zijn ze uiterst gevoelig voor vervuiling van het water, en voor ziekten. Het beste is regelmatige waterwissels, met neutraal tot licht alkalisch water. Zodra de dieren enigzins met de vinnen knijpen is er iets mis met de waterkwaliteit! Temperatuur het beste rond de 24 graden.

Spitskop gouramies eten uitsluitend levend voer, het beste voert men ze witte muggenlarven, volwassen artemia, en mysis.

Voortplanting van Ctenops nobilis.

Ctenops nobilis is een muilbroedende soort, die slechts door enkele mensen is nagekweekt. Soms word er door het mannetje een klein schuimnest geproduceert aan de oppervlakte voordat er gepaard word. Het vrouwtje verzamelt de eitjes en spuugt ze uit voor de bek van het mannetje. Deze neemt stuk voor stuk alle eitjes op, en broed de eieren en jongen uit gedurende een periode van 11 to 14 dagen. Daarna laat hij tussen de 40 en 100 jongen vrij, die op dat moment ongeveer 6 mm lang zijn.

Recentelijk is er door een Indiase firma een kleurvariant ontdekt, die eventueel een ondersoort zou kunnen zijn.

Pagina geschreven en bijgehouden door Eric Naus

Foto 1: Met dank aan Oliver Lucanus.
Foto 2+3: Eric Naus, met dank aan Biotopia, Arnhem.