Welkom

Wie zijn wij

Ontstaan

Bestuur

Doelstelling

Activiteiten

Meetings

Lidmaatschap

E-mail

Please visit our sponsor SeaMe.com

Labyrintvissen

Album

Waarom labyrintvissen

Soortbeschrijvingen

Visbestand

Soorten Behoud
Programma

Artikelen

Forum

Links

Verenigingen

Labyrintvissen

Linksites

Overig

Deze website

Map

FAQ

 

 
 
 
Polycentropsis abbreviata , Boulenger, 1901
Afrikaanse bladvis
 

Etymologie.
Polycentropsis(L.) : keel. abbreviata(L.) : rug en anaalvin.

Type lokaties.
West Afrika: Nigerië, Kameroen en Gabon (Ogowe). Ook gerapporteerd in de Ouémé Rivier in Benin. De vis komt voor in het regenwoud.
.

Totale lengte.
10 cm(TL)

Houden van Polycentropsis abbreviata.

Deze Nanderbaars is een roofvis, die beslist niet met kleinere vissen samengehouden kan worden. Ook is het moeilijk om grotere vissen samen met deze vis in een aquarium te houden, aangezien de soort extreem aggressief kan zijn. Het beste is het Polycentropsis abbreviata in een speciaalaqaurium te houden, of eventueel met grotere Ctenopoma soorten zoals C. kingsleyae, en robuuste algeneters. De soort is niet erg beweeglijk, en voornamelijk 's avonds en 's nachts actief. Ondanks dat de Afrikaanse bladvissen weinig bewegen moeten ze toch in een ruim aquarium geplaatst worden, omdat ze anders wegkwijnen(stress). Het aquarium moet dicht beplant zijn aan de zijkanten, met een open plek in het midden. Verder is het belangrijk dat de bak niet teveel belicht word, of dat er een drijfplantendek aanwezig is, in combinatie met een donkere bodem. Het water moet lichtzuur zijn, pH 6- 6,5 en niet te hard(beneden dGH 10). Ook is de soort gevoelig voor lagere temperaturen, het aquarium moet minimaal 25 graden zijn, beter is het de temperatuur nog iets te verhogen.

Deze Nanderbaars kan gevoed worden met wormen, grote insecten(larven), kreeftjes en vis. Ook detritus, nematoden en algen staan in de natuur op het dieet.

Voortplanting van Polycentropsis abbreviata.

Om met deze soort te kweken is het nodig de dieren in kweekconditie te brengen. Dit lukt alleen met het voeren van voldoende levende vis. Zijn de dieren eenmaal kweekrijp, begint het mannetje aan een schuimnest wat in de planten gemaakt word. Tijdens de paring worden de tot 362 eieren een voor een in het nest geplaatst door het vrouwtje. Na de paring moet het vrouwtje verwijderd worden. Bij een temperatuur van 25 graden celsius komen de jongen na 5-6 dagen uit het ei. Ze zijn op dat moment zeer klein en moeten de eerste paar dagen gevoerd worden met infusoriën, waarna overgeschakeld kan worden op Artemia-naupliën. Ongeveer een derde van de jongen ontwikkelt zich tot mannetjes.

De pagina is geschreven door: Eric Naus
Foto op deze pagina © Olivier Buisson

Biotoop van Polycentropsis abbreviata

Ndog Bong, 15 km van Mouanko in Kameroen. Een kleine rivier met amberkleurig helder water, een bodem van donker grind, water pH 6.5. Planten o. a. Nymphaea lotus.

Vissen: Polycentropsis abbreviata, Poropanchax macrophthalmus, Alestes sp, Epiplatys infrafasciatus infrafasciatus, killies van het geslacht Chromaphyosemion(A. sp. affin splendopleure), Pelvicachromis pulcher(!), Chromidotilapia sp, Hemichromis elongatus, Ctenopoma kingsleyae, en Neolebias sp